button-reserverenUw wandeling door Zutphen met stadsgids 

Een selectie van mooie en interessante locaties die u tegenkomt tijdens onze wandeling in Zutphen.

 

Paleis-van-Justitie-Zutphen

Paleis van Justitie

De wandelroute door zutphen loopt ook langs de Martinetsingel waar we het Paleis van Justitie zien dat in 1889 werd gebouwd. Zutphen was altijd een belangrijk centrum voor de rechtspraak. In de middeleeuwen gebeurde dat nog in de openlucht op het huidige 's Gravenhof. Ook steden en dorpen in de wijde omgeving kwamen "ter hofvaart"naar de hogere rechtbank in Zutphen. Nadat de rechtbank later in de huidige Burgerzaal werd ondergebracht werd in de franse tijd de arrondissementsrechtbank toegewezen aan Zutphen.

Armenhage-straat-ZutphenMelatensteeg-Zutphen

Middeleeuwse bestemming

De stadswandeling in Zutphen voert ons langs straatnamen waaruit nog duidelijk de middeleeuwse bestemming blijkt. Melaatsen of leprozen werden afgezonderd. Het liefst buiten de stadsmuren. Zij mochten bedelen in de stad als ze daar officieel toestemming voor hadden middels een z.g. Vuilbrief. Ze waren herkenbaar aan een speciale mantel en moesten kleppers gebruiken om hun komst aan te kondigen.

De allerarmsten van de stad bouwde hun houten huisjes in de nissen van de stadsmuur aan het Armenhage.

Agnietenconvent-Adamanshuis-Zutphen

Agnietenconvent of Adamanshuis

Tijdens de wandeling in Zutphen komen we in het Agnietenconvent of Adamanshuis. Deze werd door volgelingen van Geert Groote ( 1340-1384) opgericht. Deze diaken en godgeleerde had gestudeerd aan de Sorbonne in Parijs en riep op tot een ascetische levenswijze de "moderne devotie". Er woonden zo'n 40 zusters van het "gemeene leven"in het Agnietenconvent. ( na 13.00 uur niet toegankelijk)

De-Vischpoortgracht-Zutphen

De Vischpoortgracht

De Vischpoortgracht is één van de huidige grachten rondom Zutphen die samen met de Ijssel en Berkel een ring van water vormde buiten de stadsmuur als verdediging van de stad. De stad is desondanks diverse malen ingenomen b.v. door de spanjaarden in 1572 tijdens de 80-jarige oorlog en in 1795 door de fransen. De vestingwerken zijn verbeterd door Menno Baron van Coehoorn ( 1641-1704). Toen in 1874 de Vestingwet werd aangenomen was Zutphen geen vestingstad meer en werden vele stadsmuren afgebroken.

De-Zutphense-Walburgkerk-Zutphen

De Zutphense Walburgkerk

De Zutphense Walburgkerk is de grootste en oudste kerk van Zutphen. In de 11e eeuw gebouwd, mogelijk op de plek van een oudere, houten kerk. Deze oorspronkelijk roomse kerk, ging na de Reformatie in 1591 over naar de Hervormde Gemeente. Er worden een groot deel van het jaar rondleidingen georganiseerd door speciale kerkgidsen, waarbij u ook de wereldberoemde Librije kunt bezoeken.