VVV stadswandeling Zutphen

vvv stadswandeling zutphenAl tienduizend jaar geleden trokken Germaanse stammen door de delta's van IJssel en Berkel. Het waren verzamelaars, vissers en jagers.

Toen de landbouw opkwam, bijna 2000 jaar geleden, bleven mensen langere tijd op dezelfde plek en op die manier is Zutphen ontstaan. Als dorpje op een hoger gelegen plek tussen de IJssel en de Berkel. Globaal op het huidige 's Gravenhof stonden de eerste houten huisjes, gedekt met riet en stro.

Na een plundering en moordpartij door de Noormannen begreep men dat een ring van water (IJssel, Berkel en gegraven grachten) onvoldoende was en werden er wallen opgebouwd rondom het dorp. Nadat Zutphen aan het eind van de 12e eeuw stadsrechten kreeg en ondermeer voor eigen rechtspraak en verdediging moest zorgen, werden er muren rondom de stad gebouwd. Zutphen is in de middeleeuwen uitgegroeid tot een van de belangrijkste en rijkste steden en er valt veel over de stad en haar inwoners te vertellen.

Dat doen onze gidsen graag tijdens een stadswandeling van ca. 1,5 uur die wij ook meestal op het 's Gravenhof beginnen. Maar bent u elders in de stad, of wilt u eerst koffie drinken? Wij kunnen voor u reserveren en halen u op voor het begin van de rondleiding door Zutphen. Wij kennen natuurlijk onze stad als geen ander.

Dus wilt u lunchen, dineren of een boottocht met de fluisterboot? We regelen het voor U!